Ova tema sadrži 444 odgovora, ima 1 glas i poslednji put je ažurirana od strane  Ljuca 8 godine ranije.

Gledanje 16 članaka - 16 do 30 (od 445 ukupno)

Zitarice


  • kalimero
    Član
    kalimero

    Mi koristimo Milupine zitarice.Kombinaciju pirinac/kukuruz obozava, a bananu i jabuka/sargarepa pojede ali ne sa takvim uzivanjem. Uskoro ubacujemo nove vrste …
    Kontrolisano, sigurno, lako za pripremu.


    piljari
    Član
    piljari

    T A R I C E

    Izbor žitarica – pirinač, ovaseno brašno, ječam, pšenica itd…

    Bilo koju od ovih žitarica sameljite u mlinu za kafu, ili u multipraktiku. Dobićete fino brašno od kojeg možete praviti kašice za vašu bebu u periodu kada počne da unosi žitarice.

    Koristite žuti umesto belog pirinča jer je daleko hranjiviji!

    PIRINČANA KAŠICA
    1/4 šolje pirinčanog brašna
    1 šolja vode
    malo adaptiranog ili majčinog mleka

    Stavite vodu da uzavri. Tada dodajte brašno i kuvajte dok se ne zgusne. Umnešajte malo adaptiranog ili majčinog mleka. Prohladite na odgovarajuću temperatutu i hranite bebu.

    JEČMENA KAŠICA
    1/4 šolje ječmenog brašna
    1 šolja vode
    malo adaptiranog ili majčinog mleka

    Stavite vodu da uzavri, dodajte brašno i kuvajte desetak minuta. Sklonite sa vatre pa razredite sa mlekom. Ohladite na poželju temperaturu i nahranite bebu.
    Vremenom, kako beba bude odrastala možetem menjati teksturu kašica i kuvati žitarice ucelo (bez mlevenja)

    OVSENA KAŠICA
    1/4 šolje ovsenog brašna (meljite u blenderu)
    3/4 vode
    malo adaptiranog ili majčinog mleka

    Stavite vodu da uzavri, doajte brašno, porkijte i kuvajte 5 minuta. Razredite mlekim ili možete koristiti neki prirodan voćni sok na koji je vaša beba navikla. Ohladite na željenu temperaturu i hranite bebu.

    KAŠICA OD MEŠANIH ŽITARICA
    1 kašika mlevenog ječma
    1 kašika mlevenog pirinča
    1 kašika mlevenog ovsa
    1 šolja vode
    malo adaptiranog ili majčinog mleka ili voćnog soka

    Vodu stavite da provri, sklonite sa štednjaka, ubacite žitarice i dobro ih izmiksirajte. Pokrijte i ostavite da stoji desetak minuta. Razredite mlekom ili sokom.

    PAHULJICE
    1 šolja jogurta
    2 kašičice soka od pomorandže
    1/2 šolje pasiranih jagoda
    1/4 šolje zgnječene banane
    4 kašičice limunade
    kukuruzne pahuljice

    Izgnječite sve sastojke i sipajte u kalup, pa ih dobro ohladite. Nakon 30 minuta pospite kukuruznim pahuljicama. Ohladite tokom noći i ponudite detetu kao doručak.

    KIKIRIKI MIX
    1/2 šolje kikiriki butera (neslanog)
    1/3 šolje pirinčanih pahuljica
    4 kašike kokosovog brašna
    1/2 šolje jogurta

    Sve sastojke pomešajte u blenderu, sipajte u zanimljivu čašu ili omiljenu šolju vašeg deteta i poslužite ga. Još je bolje ako mu dozvolite da samo uz vašu minimalnu pomoć napravi ovakav doručak.


    jelenaorg
    Član
    jelenaorg

    Zitarice su zakon. Matija ih jede dva puta dnevno
    druga uzina miks zitarica sa vocem(nemlecna)
    vecera na bazi mleka miks zitarica sa po nekom vockom, u glavnom milupa ili nestle , onda varijacije sa keksom i mlekom …

    lazina mama

    Cao evo ja cu pokusati da ti pomognem u vezi tvog pitanja o zitaricama.Moj sin je star 3 meseca i 19 dana i ja sam pocela od juce da mu dajem zitne pahuljice koje sadrze samo rizu.Imam jednu knjigu koju je koristila i moja mama.Knjiga je izdata 1976 godine,a napisali su je strani doktori tj.pedijatri.U njoj pise da sa davanjem cerealija(zitarica) se moze poceti sa navrsenih 3 meseca,jer je to blaga hrana i beba je u stanju lako da je svari.Prvo sto treba dati bebi je zitarica od pirinca jer je najmanje alergenska.Tokom prve nedelje se preporucuje da se zitarice daju u vreme jutarnjeg i vecernjeg obroka.Sto se tice spremanja zitarica veruj mi veoma je prosto jedna kasika zitarice na pet kasika mleka(adaptiranog ili majcinog).Sto se tice bogatstva zitarica one sadrze: folnu kiselinu,vitamine b6,b1,c,e,d,a,cink,fosfor,kalcijum,natrijum,minerale i td.Sto se tice ishrane sta sme i kada da se da bebi nasla sam semu o tome.Sa navrsenih 3 meseca bebi se mogu dati zitarice,sa 3,5 povrce,4 do 4,5 meso,a sa 5 voce.Nadam se da sam ti bar malo pomogla!


    jelenaorg
    Član
    jelenaorg

    Laina mama- moje misljenje je da je to prerano a ti radi kako mislis da je najbolje za tvoju bebu!


    vesna972
    Član
    vesna972

    Lazina mamo, slazema se sta ti je jelenaorg porucila – beba ti je suvise mala za bilo kakav oblik dohrane!
    Za njen uzrast mleko joj je sasvim dovoljno.
    Pozz.


    kaja
    Član
    kaja

    Pošto sam imala priliku da konsultujem još jednog pedijatra, objasnila sam joj da smo za sad još na voćkama, da ću lagano na povrćke i pitala – šta ću sa žitaricama? Rekla mi je da sačekam još jedan mesec (naravno, nismo detaljisale gluten, ne gluten). Tako da što se mene tiče, mi ćemo oko 8og meseca da se igramo. I pitala sam da li je bolje da kupujem gotove ili sama da spremam, kaže da je sve jedno! Eto! Ja ću da miksam, kao što sam već negde pisala. Praviću i voćne kašice i povrćne, davaću joj i kupovne… tako i sa žitaricama, kako mi se namesti.

    A koje su žitarice, onako generalno, bogate gvožđem??


    vesna972
    Član
    vesna972

    … primera radi, ja trenutno imam Milupa-sa dodatkom voca i Milupa-riza i kukuruz i vidim da riza i kukuruz sadrze znatno vise gvozdja (a i ne sadrze gluten).


    jelenaorg
    Član
    jelenaorg

    ja uglavnom dajem milupine , odlicne su. Razne imam, miks razlicitih zitarica, riza, psenica, jecam ovas, kukuruz sa nekim komadicima jabuke i kruske…na bazi mleka . Kao musli, samo sto je prilagodjena tekstura za bebe!


    Aiko
    Član
    Aiko

    kaja – 21/1/2008 19:58

    Pošto sam imala priliku da konsultujem još jednog pedijatra, objasnila sam joj da smo za sad još na voćkama, da ću lagano na povrćke i pitala – šta ću sa žitaricama? Rekla mi je da sačekam još jedan mesec (naravno, nismo detaljisale gluten, ne gluten). Tako da što se mene tiče, mi ćemo oko 8og meseca da se igramo. I pitala sam da li je bolje da kupujem gotove ili sama da spremam, kaže da je sve jedno! Eto! Ja ću da miksam, kao što sam već negde pisala. Praviću i voćne kašice i povrćne, davaću joj i kupovne… tako i sa žitaricama, kako mi se namesti.

    A koje su žitarice, onako generalno, bogate gvožđem??

    Znam da proso ima veoma puno gvozdja. A i lako je za spremanje, kupis ociscen, stavis u vodu 10-ak minuta i das joj uz, mleko, povrce, voce… :caos:


    Aska
    Član
    Aska

    Moj sin ima 9 meseci i par dana i sama mu pravim zitarice, iskljucivo proso i kinou. One su najbogatije gvozdjem. A spremam ih jednostavno, dobro ih operem, kuvam 30-ak min do sat vremena (negde sam procitala da se proso kuva cak 1 sat) i kad su gotove, procedim i pomesam ih sa jogurtom.

    To pravim i sebi samo sto dodam i ostale koje bebi jos ne dajem zbog glutena. Ja sam vrlo obazriva sa tim, cekam godinu da napuni. Inace, Kinoa je jako slabo poznata zitarica kod nas ali je vrlo zdrava. Proguglaj malo ako te interesuje nesto vise o njoj.


    kaja
    Član
    kaja

    Pola sata – sat? Nešto mi to kao dugo. Predpostavljam da je to kad kuvaš u zrnu i na tišoj vatri? Jel ne grešim? A posle samelješ? Ne zameri na pitanjima koja možda zvuče glupo, ali ja ti baš nisam neki kulinar… Pa kad je već u pitanju dete, onda volim sve sto puta da proverim… ;]


    Bambina.
    Član
    Bambina.

    Ufff, nisam ni ja bas neka kuvarica :>

    Mi smo poceli sa pirincanim pahuljicama pre nekoliko nedelja, a od danas pocinjemo sa kukuruzom i pirincem. Do sada smo koristili smo Milupine proizvode. Sta znam…. valjda je za sada bolje da kupujemo gotove stvari dok malo ne poodrastu.
    Kajo, slazem se s tobom da ne treba biti iskljuciv, pa „samo kupljeno“ ili „samo gotovo“. I ja imam nameru da miksam ali cu jos malo pricekati na to. Do tada mozemo da skupljemo recepte 😉


    kaja
    Član
    kaja

    Bambina. – 25/1/2008 11:28 Do tada mozemo da skupljemo recepte 😉

    To ti kažem!! :zvezda:


    kaja
    Član
    kaja

    PROSO

    PRE KUVANJA:

    Pre svakog kuvanja, bitno je da proso isperete, jer će se tako manje peniti tokom kuvanja. To ćete uraditi ovako: sipate proso u šerpu, nalijete ga hladnom vodom, promešate i pažljivo odlijete tečnost. Slobodno odlijte i zrnca koja plivaju na površini, jer su bajata. Ponovite postupak 5-6 puta i gotovo!

    OSNOVNI RECEPT:

    Osnovni recept je zaista jednostavan, kao za pirinač: isperite jednu količinu prosa, sipajte ga u šerpu, prelijte sa dve količine hladne vode, posolite i kuvajte dok ne provri. Onda smanjite temperaturu na najniži stepen i kuvajte polupoklopljeno, bez mešanja, oko 15 minuta. Kad ispari sva voda, proso rastresite kineskim štapicem ili tankim nožem (bolje je nego da ga “muljate” kašikom i tako napravite gnjeckavu kašu).Ostavite otklopljeno da se prohladi. Ovako pripremljeno proso je zdrav i jednostavan prilog uz šta god već jedete (meso, tofu, povrće).

    Ovo sam našla na sajtu B92! Da i ja nešto doprinesem… 😉

    I dodatak: Oljušteno zrno prosa vrlo je hranljiva žitarica koja osigurava čoveku gotovo sve neophodne sastojke za fiziološku ravnotežu organizma. Sadržava najviše ugljenih hidrata (72,9 odsto), belančevina ( 9,9 odsto) i masti (2,9 odsto). Proso je bogato mineralnim sastojcima (oko 2,5 procenata) od čega najviše kalijuma, fosfora i magnezijuma. Vredna pomena je i količina gvožđa, kalcijuma, natrijuma, sumpora i joda. Proso sadrži gotovo sve vitamine grupe B. Energetska vrednost 100 grama oljuštenog prosa iznosi 1374 kJ ili 327 kcal.

Gledanje 16 članaka - 16 do 30 (od 445 ukupno)

Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.

Roditelj portal 2017 © Sva prava zadržana.