Nedelja 20

Kolika je Vaša beba?

Vaša beba je dugačka 16 cm a teška oko 260 g.

Koliki ste Vi?

Vaša materica će se sada nedeljno uvećavati za jedan centimetar. S porastom materice mogu se početi javljati tegobe usled kompresije okolnih organa: pritiska na želudac, bubrege i pluća. Posledice ovog pritiska mogu biti lošija probava, često mokrenje, odnosno nedostatak vazduha prilikom napora. Obzirom na znatnije istezanje kože, češća je pojava strija. Iako vi samo povremeno osećate bebine pokrete, ona se stalno kreće, ali vi niste u mogućnosti da je uvek osetite. Njene pokrete osećate samo onda kada ona rukama ili nogama udari o zid materice.

Rast i razvoj Vaše bebe

Razvoj, zadebljanje i diferencijacija slojeva kože. Posebne masne žlezde stvaraju voštanu (sirastu) supstancu koja se naziva vernix caseosa, i koja se održava na koži zahvaljujući prisustvu lanugo dlačica. Vernix je izuzetno bitan u zaštiti kože vaše bebe od delovanja plodove vode. Počinju znatnije rasti kosa, kao i nokti na nogama.

Kako se ponašati?

Normalno je što vi i vaš partner očekujete buduće roditeljstvo sa pomešanim osećanjima. Što se termin porođaja približava tako rastu i strahovi; možda se pitate da li ste dovoljno zreli za roditeljstvo i kako će se to odraziti na vaš odnos prema partneru. Najbolje je iskreno razgovarati o tim strahovima.

20 nedelja

Roditelj portal 2017 © Sva prava zadržana.