Nedelja 26

Kolika je Vaša beba?

Vaša beba je teška oko 850 grama, a dugačka oko 23 cm (od temena do zadnjice).

Koliki ste Vi?

Vaša materica je oko 6 cm iznad pupka. U drugoj polovini trudnoće, vaš stomak će da raste oko 1 cm svake nedelje, i ako ste pratili savete o zdravoj i ujednačenoj ishrani u toku trudnoće moguće je da ste dobili između 7-10 kg.

Rast i razvoj Vaše bebe

Beba već ima neki svoj ritam spavanja. Verovatno ste primetili da je u neko doba dana aktivnija nego inače tokom dana. Bebino peto čulo je razvijeno.

Kako se ponašati?

Kako raste Vaša materica, posteljica i beba, tako rastete i Vi. Bolovi u leđima, glavobolja, natečene noge i pritisak na karlicu postaju sve češći i češći. Polako se približava kraj drugog tromesečja, 2/3 trudnoće je već iza Vas i neće proći još mnogo vremena i Vaša beba će se roditi!

Dobro je da jedete ribu u toku trudnoće. Dokazano je da su žene koje su jele razne vrste ribe u toku trudnoće nosile duže i donele na svet bebe sa zdravijom porođajnom težinom. Takođe, postoje studije koje pokazuju da konzumiranje ribe smanjuje rizik od prevramenog porođaja i da su omega-3 masne kiseline uzrok hormonske reakcije koja Vas štiti od prevremenog porođaja. Omega-3 masne kiseline, takođe, pomažu kod hipertenzije i preeklampsije. Iako riba sadrži mnogo vitamina B, gvožđa, cinka, selena, trebalo bi da izbegavate živu ribu, koja može da sadrži bakterije, parazite, viruse i otrove. Sirova riba ili ljuskari, ako su zaraženi, mogu da prouzrokuju razne bolesti, tako da je bolje da ih izbegavate tokom trudnoće.

26 nedelja

Roditelj portal 2017 © Sva prava zadržana.