Nedelja 38

Kolika je Vaša beba?

Vaša beba je teška oko 3.1 kg i dugačka oko 35 cm od temena do zadnjice, a oko 47 cm od glave do pete. Verovatno ste primetili da su mere slične kao i prošle nedelje, jer se rast usporio.

Koliki ste Vi?

Vi se već nalazite u terminu za porođaj, koji se računa +2 nedelje, -2 nedelje. Moguće je da ćete dobijati 500 g nedeljno i uglavnom se dobijanjese odnosi na povećano zadržavanje tečnosti. Iz istog razloga nije retka pojava otoka. Druga bitna pojava u ovo vreme je pojava još jedne vrste trudova. Nakon trudova spuštanja javljaju se predtrudovi i lažni trudovi. Od pravih trudova se razlikuju svojim ritmom i intenzitetom – predtrudovi i lažni trudovi obično su slabijeg intenziteta i nakon nekog vremena ukoliko mirjete, sasvim nestaju.

Rast i razvoj Vaše bebe

Lanugo dlačice su nestale, a još samo na pregibima se zadržavaju naslage belkastog vernixa. Kosa prekriva glavu, trepavice i obrve su sasvim razvijene. U ovom periodu beba skuplja dosta mekonijuma u svoja creva. Mekonium se sastoji od ćelija kože i lanugo dlačica koje su otpale u plodovu vodu, a beba ih je progutala, od ćelija crevnog epitela, raspadnutih krvnih ćelija i drugih supstanci. Nakon porođaja mekonium će biti prva stolica Vaše bebe.

Kako se ponašati?

Sada se verovatno osećate umorno i naduveno. Veoma je važno da unosite hranjive sastojke i predlažemo Vam par «pametnih užina:

– banane, voće bogato gvožđem, kalijumom i magnezijumom
– parče sira za kalcijum i proteine
– krekeri za vlakna
– voćni shaike sa mlekom ili jogurtom za kalcijum, vitamine i minerale

38 nedelja

Roditelj portal 2017 © Sva prava zadržana.