Nedelja 6

Kolika je Vaša beba?

Ovo je vreme kada se trudnoća može videti i ultrazvučnim pregledom. Embrion nastavlja sa rastom, tako da tokom ove nedelje dostiže veličinu između dva i četiri milimetara. Način izračunavanja veličine embriona je sasvim različit od načina određivanja visine dece ili odraslih. Umesto merenja od vrha glave do dna pete sada veličinu određujete merenjem od temena glave do zadnjice (čak i kada mu se razviju ruke i noge, plod ih toliko savije i približi glavi da je nemoguće meriti ga na standardni način).

Koliki ste Vi?

U ovom periodu neke žene čak izgube koji kilogram. Ali možete da primetite i da Vam odeće postaje malo tesna, ali to ćete primetiti verovatno samo Vi.

Rast i razvoj Vaše bebe

Ovo je vrlo značajna nedelja za razvoj fetusa. Počeci kičme i glave postaju vidljivi i srce počinje da kuca. Začeci ruku i nogu već počinju da se razlikuju, a rudimentirane oči smeštene su sa strane glave. S obzirom da su unutrašnji organi i udovi u početnoj fazi svoga razvoja, embrion je vrlo osetljiv na razne droge, lekove, viruse i bakterije koji kroz posteljicu mogu da stignu do njega. Mnogi defekti ploda upravo nastaju u ovom peroidu (od 6 do 10 nedelje trudnoće). Činioci koji sada mogu da budu vrlo pogubni po dete u kasnijem periodu trudnoće mogu da budu totalno bezopasni.

Kako se ponašati?

Jednu stvar koju treba da shvatite u toku trudnoće: ne treba da jedete za dvoje. Vi ne smete da jedete sve što vidite. Najbitnije je da jedete pravu hranu u pravo vreme.

Šesta nedelja

Roditelj portal 2017 © Sva prava zadržana.