Nedelja 7

Kolika je Vaša beba?

Vaša beba ulazi u drugi mesec razvoja i ne teži više od bobice. Ali raste neverovatnom brzinom. Prošle nedelje je bila duga oko 4 mm, a sada je već oko 13 mm, a teška manje od grama (0.8g).

Koliki ste Vi?

Još uvek niste u mogućnosti da pokažete ostatku sveta da ste trudni, ali budite strpljivi jer nećete morati da čekate još dugo. Možda ste primetili da vam je odeća malo tesna ili da ste dobili malo na težini. U ovom periodu, zbog mučnina možete i da izgubite koji kilogram.

Rast i razvoj Vaše bebe

Vaše dete još uvek ima rep, ali se takođe razvija i digestivni trakt, pluća, nozdrve, noge i ruke i ispupčenje za usta. Jetra, jezik i oči se formiraju kao i nokti i pupoljci zuba u desnima. Bebini nervni kanali i mišići su povezani i telo može da se pomera kada ćelije komuniciraju. Mozak jako brzo raste. Ako ste bili na ultrazvuku mogli ste detektovati otkucaje srca.

Kako se ponašati?

Prenatalni vitamini će pomoći da se izbegne nedostatak, ali vaše telo će mnogo bolje iskoristiti vitamine ako ih izimate preko hrane koju jedete. Ishrana bogata vlaknima, povrćem i tečnošću će vas, takođe, čuvati od suvišnih kilograma koje ćete posle možda teško izgubiti. Integralne žitarice, velike salate sa što više povrća i razne supe od povrća su dobar izbor koji će vam pomoći da dobijete dovoljno folne kiseline i vitamina B kao i kalcijuma i tečnosti.

Potvrda trudnoće

– Trudnički hormon HCG (humani korionski gonadrotropin) može se već u malim količinama dokazati u urinu. U apotekama možete kupiti testove trudnoće koji su za kućnu upotrebu. Oni imaju sigurnost od oko 95% i mogu potvrditi vašu trudnoću već nekoliko dana nakon izostanka menstruacije.
– Test krvi može već pre izostanka menstruacije pokazati trudnički hormon.
– Ako su već dve menstruacije izostale, doktor može uz pomoć vaginalnog pregleda potvrditi trudnoću.

Dijagnostički test

Ako ste stariji od 35 godina doktor će s vama porazgovarati o mogućnosti amniocenteze. Ova metoda omogućava utvrđivanje malformacija fetusa, koje su češće kod starijih žena i onih opterećenih naslednim bolestima u porodici, a vezane su za hromosome ili poremećaje metabolizma.

Sedma nedelja

Roditelj portal 2017 © Sva prava zadržana.