Provera sluha na rodjenju

Pitanja i Odgovoritema: Pedagog Tijana MilićProvera sluha na rodjenju
Jovana Stojanović Član DO tima pitao pre 8 godina

Imam bebu od dva meseca koja je prevremeno rodjena. Radjen joj je TOEA test sluha u dva navrata i rezultat je da ni levo ni desno uho nije proslo. Beba je rodjena u 33/34. nedelji.

Molila bih Vas da mi predocite koliko je ozbiljno to sto beba na poslednjoj kontroli (kada je bila stara mesec dana) ne cuje ni na jedno uvo. Da li je razvoj sluha zavrsen, tj. kada se zavrsava? U komunikaciji sa bebom mi se cini da ona cuje moj glas i reaguje na njega. Mogu li nekako da stimulisem njen sluh sem svojim govorom, zveckama, muzikom?

Pitao:Vesna M.

1 odgovora
Jovana Stojanović Član DO tima odgovoreno pre 8 godina

TOAE je skrining metoda kojom jos u porodilistu proveravamo sluh deteta, tj. sluzi nam za rano otkrivanje urodjene gluvoce i nagluvosti.

Kao i svaka metoda, pa ni ova nije savrsena, sto znaci da u koliko pri prvom merenju OAE (otoakustickih emisija) nalaz nije bio dobar, ne znaci da je dete gluvo, ali postoji mogucnost da jeste, te zato je potrebno voditi dete na naredne zakazane preglede kako bi se definitivno ustanovilo da li dete cuje ili ne.

Merenje sluha jos u porodilistu se radi upravo kako bi se urodjena gluvoca otkrila na vreme, jer se danas ranim otkrivanjem i ranim lecenjem moze omoguciti i gluvo rodjenoj deci da cuju.

Roditelj portal 2017 © Sva prava zadržana.